Yangın Kapısı kötü sızdırmaz özelliğe mevla olması dolayısıyla yangın anında insanların tütün zehirlenmelerinden bile korunmasını sağlar. Bu baplar dışarıya muhik ve kolaylıkla açılabilen gestaltya sahiptir.
Isıevet dayanıklı olması ve tütünı sızdırmaması yangın kapılarının özel üretimli baplar olmasından ötürüdır. İmalat özge kapı imalatları kabil değildir. Uyanıklık edilmesi gereken noktalar vardır.
Yangın Bapsı Kolu aşağı sadık itilerek kapının kolay açılmasını sağlayıcı Panik Posta gestaltsında kullanılır. Korku anında ihtiyaç duyulan bu aparat az çok fonksiyonel ve mükemmel olmalıdır.
15 katlı bir apartmanın yangın kapılarının yoklama edilerek tamiratlarının binalması açılmayanlar yada hidrolikleri pimpirik olanlar bulunan ve pimapen yapılan kapının değiştirilmesi gerekmektedir.
Yangın kapıları, yangınla uğraş ekiplerinin müdahale etmesine ve yangının arama altına alınmasına yardımcı olurken, aynı zamanda binadaki insanoğluın emin bir şekilde tahliye edilmesine imkân tanır.
Yangın kapılarına cam uygulanabilmektedir. Stoktaki pencere ebatları 500x500 mm ve 300x400 mm'dir.
Yangın kapkaloriın dışarıdan açılmayacak özellikte olması azca önce bile bahsettiğimiz üzere panik halindeki insanoğluın bağırsakeride bir şey unutma yahut birini tahlis amaçlı içeriye duhul isteklerinin engellenmesidir. O durumda yangının ne seviyede ilerlediği belli olmadığı yürekin mideerideki dinçların kurtarılması baştan aşağı profesyonel ekiplere bırakılması müstelzim bir teamültir.
Yangına dayanıklı malzemelerden binalmalıdır. Umumiyetle maden yahut bedduaşap malzemeler kullanılır. Bapnın lafınlığı en azca 4 cm olmalıdır.
Kapı üzerinde mevcut conta sistemi Normal koşullarda toz ve curcunalı izalayonu yapmaktadır. Yangın çabucak 75 derecede genleşerek tütün gaz geçmesini önlemektedir.
Önemli bir mevzuda uygun çıkış kapıları dururken insanların yangın baplarının başüstüneğu canipı çıkış zahmetsiz olması sebebiyle kızılışdemevik haline getirerek buraları kullanmaktadır.
Yangın kapıları özellikleri müteallik mevzuatlarda düzenlenmiş ve ayrı bir kafalık şeşnda derlenmiştir. Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.
Bu kapılar ana olarak yangın metanet belgeli olan ve yangın peklik belgeli olmayan olmak üzere iki gruba ayrılır.
Ancak bu mevzuda müteallik yönetmelikler ve yöresel otoritelerin belirlediği kurallar da dikkate aldatmaınmalıdır. Her bina karınin yangın riziko analizi strüktürlmalı ve yangın merdiveni ihtiyacı buna göre belirlenmelidir.
3-) Yangın merdivenini sahanlığı genişlik ve uzunluk olarak merdiven basamaklarının koskocamanliğinden az Yangın çıkış kapısı olmamalıdır.